Драма во просториите на Европскиот парламент: полициски рации поврзани со руско влијание

Европскиот-парламент-отвора-канцеларија-во-Киев-на-барање-на-украинските.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПолицијата ги испитува тврдењата дека пратениците на Европскиот парламент се платени за да ја промовираат руската пропаганда низ страницата ВЕБ на гласот на Европа.

Полицијата денес изврши рации во врска со „руското влијание“ во Европскиот парламент, се вели во соопштението на федералниот обвинител.

Пребарувањата, извршени во приватна резиденција во Брисел и канцелариите на Европскиот парламент во Стразбур и Брисел, се поврзани со таканаречениот „”Rusijagejt” “ каде наводно на пратениците на Европскиот парламент им се пристапувало и наплатувало за промовирање на руската пропаганда преку сајтот на гласот на Европа.

„Постојат индикации дека дотичен службеник на Европскиот парламент одиграл значајна улога во ова“, соопштија белгиските органи за спроведување на законот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK