„Денес Украина е нападната, утре некој друг дел од Европа, Русија нема да застане“: Шефовите на дипломатиите на Германија, Франција и Полска

ан.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПред 75 години, во Вашингтон беше потпишан основачкиот договор на НАТО за да се обезбеди безбедноста на нашата територија, безбедноста на нашиот народ и зачувувањето на нашите заеднички вредности: индивидуалната слобода, човековите права, демократијата и владеењето на правото.

Оттогаш, НАТО стана најуспешниот одбранбен сојуз во историјата, гарантирајќи ја слободата на 32 земји-членки во Европа и Северна Америка.

Но, денес овие вредности се тестираат како никогаш досега, се вели во заедничката статија за „Политико“ на германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок, францускиот министер за надворешни работи Стефан Сејурн и полскиот министер за надворешни работи Радослав Шикорски.

Во статијата тие велат дека повеќе од две години, Русија не само што води неоправдана и незаконска агресивна војна против Украина, туку и рускиот претседател Владимир Путин, одново и одново, јасно стави до знаење дека неговите империјални амбиции се протегаат многу подалеку од Украина.

Затоа, додека ја славиме годишнината на НАТО, не смееме да бидеме самозадоволни. Наместо тоа, мора да живееме со фактот дека овој момент може да ја дефинира иднината во која ќе живеат нашите деца.

Во текот на изминатите две години, Европа и Северна Америка беа обединети и непоколебливи против руската агресија. Заедно, ја поддржавме самоодбраната на Украина со помош од преку 200 милијарди евра, при што ЕУ и нејзините земји-членки обезбедуваат приближно две третини од вкупната помош доделена на Киев досега.

Нашата поддршка ќе продолжи онолку долго колку што е потребно и интензивно колку што е потребно.

Ја поддржуваме Украина да ја брани нашата слобода и безбедност – но инвестираме и во нашите сопствени сили во Европа. Денес Украина е нападната – утре може да биде некој друг дел од Европа. А Русија во догледна иднина нема да престане со својата агресивна и империјалистичка политика.

Затоа, на неговата 75-годишнина, го повторуваме основачкиот принцип на НАТО: Нападот врз еден од нас се смета за напад врз сите. Еден за сите и сите за еден. Заедно ќе ја браниме секоја педа од територијата на НАТО и ќе застанеме обединети против секоја идна руска агресија, пренесува медиумот.

Путин со години шири лаги и лажни приказни за да ја оправда својата војна. Еден од тие наративи е дека НАТО е закана за Русија. А спротивното е точно: денес нациите повторно се приклучуваат на НАТО затоа што се чувствуваат загрозени од Русија.

Финска и Шведска долго време имаат горда традиција на неутралност. Меѓутоа, по инвазијата на Путин на мирниот сосед, тие го искористија своето суверено право слободно да избираат сојузи и сега ги зајакнаа нашите редови.

За Европа да биде во мир, рускиот империјализам мора да се запре. Не можеме да дозволиме никакви „сиви зони“ затоа што Путин ги гледа како покана за поткопување на територијалниот интегритет и суверенитет, исцртување замислени линии на картата и, на крајот, употреба на воена сила.

Целосната инвазија на Путин на Украина, исто така, докажа дека политиката на отстапки кон Русија, со надеж дека може да го врати мирот или стабилноста на континентот, е наивна.

Ова е причината зошто европските сојузници треба да го преземат својот фер дел од колективниот товар на НАТО и да покажат подготвеност да преземат поголема одговорност за одбраната на Европа. Трајната трансатлантска врска останува основата на нашата безбедност, а ние Европејците мора да се справиме со некои од најитните празнини кои станаа болно очигледни во текот на изминатите месеци и години: празнините во способностите, подготвеноста на нашите сили, производствениот капацитет, логистиката, стандардизацијата и компатибилност.

САД долго време носат поголем товар од остатокот од нашата Алијанса. Но, колективната одбрана е наш заеднички напор. Во овој поглед, ја потврдуваме важноста од посилна и поспособна европска одбрана – која позитивно придонесува за глобалната и трансатлантската безбедност и е комплементарна и интероперабилна со НАТО“, се наведува во статијата на тројцата функционери која ја пренесува „Политико“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK