Данска воведува воен рок за жени: „Русија не претставува закана, но нема да дозволиме да биде така“

danska.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДанска планира да регрутира жени за воена служба, откри во средата данската влада, што ја прави една од неколкуте земји кои бараат од жените да служат во вооружените сили, пренесува „Политико“.

„Воениот рок, вклучително и целосната родова еднаквост, мора да придонесе за решавање на одбранбените предизвици, националната мобилизација и надополнување на нашите вооружени сили“, рече министерот за одбрана Троелс Лунд Поулсен на прес-конференција, пренесува „Политико“.

Жените во Данска веќе можат доброволно да служат во армијата, а во 2023 година сочинуваа околу една четвртина од групата.

Данска сега е трета земја во Европа која воведува регрутирање за жени. Норвешка и Шведска го направија тоа во 2015 и 2017 година, соодветно.

Според официјалните податоци, данската армија се состои од 7.000 до 9.000 професионални војници, со исклучок на регрутите кои минуваат низ основна обука. Задолжителниот воен рок важи за мажи над 18 години. Меѓутоа, бидејќи има доволно доброволци, не сите млади мажи се регрутирани. Наместо тоа, изборот се врши со лотарија.

Премиерката Мете Фредериксен рече дека Данска ќе го продолжи рокот на служба и за мажи и за жени од четири на 11 месеци како дел од ремонт на војската на земјата. Таа, исто така, ќе инвестира во копнени системи за противвоздушна одбрана и пешадиска бригада до 6.000 војници до 2028 година.

„Ние не се вооружуваме во Данска затоа што сакаме војна, уништување или страдање. Во моментов се вооружуваме за да избегнеме војна и во свет во кој меѓународниот поредок е доведен во прашање“, рече Фредериксен.

Министерот за надворешни работи Ларс Локе Расмусен рече дека овие потези се прават како форма на одвраќање.

Сè додека „Русија не претставува закана за Данска“, рече Расмусен, „нема да се доведеме во ситуација тие да дојдат и да го направат тоа“.

Данска минатата година потроши околу 1,4 отсто од својот бруто домашен производ за одбрана, но ќе ги зголеми трошоците за одбрана за 5,4 милијарди евра во следните пет години за да ја исполни целта на НАТО од два отсто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK