Данска повикува на повеќе заееднички воени вежби со нордиските земји

vojnici
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Данска денеска соопшти дека има за цел да ги зајакне своите воени врски со другите нордиски земји за да се спротивстави на руската закана во балтичкиот регион и да ја заштити клучната инфраструктура, пренесуваат британските медиуми.

Во новата стратегија за надворешна и безбедносна политика, владата на оваа земја бара повеќе заеднички воени вежби и координација на воените планови со другите нордиски земји.

„Нордиските земји сега се пообединети од кога било досега во однос на безбедносната и воената политика“, се наведува во извештајот, нагласувајќи го неодамнешното членство на Финска во НАТО и очекуваното барање на Шведска за членство во Алијансата.

Данците минатата година гласаа за приклучување кон воената политика на Европската унија, сигнализирајќи чекор кон продлабочување на воените врски како одговор на руската инвазија на Украина.

Данска веќе соработува со Шведска, Норвешка и Финска за создавање обединета нордиска воздушна одбрана.

Стратегијата признава дека Данска не ја сфатила доволно сериозно руската безбедносна закана во балтичкиот регион и укажува на недостатоците во нејзината способност да ја брани својата територија. Данска има за цел да ја исполни целта на НАТО за воени трошоци од два отсто од БДП до 2030 година.

Мора да ја зајакнеме данската одбрана и безбедност и дополнително да придонесеме за одвраќање и одбрана на НАТО, особено во соседството“, се наведува во стратегијата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK