Данска, Грција, Пакистан, Панама и Сомалија избрани во Советот за безбедност на ОН

on-1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГенералното собрание на ОН денеска ги избра Данска, Грција, Пакистан, Панама и Сомалија во 15-члениот Совет за безбедност на ОН со двегодишен мандат, почнувајќи од 1 јануари 2025 година.

Советот за безбедност е единственото тело на ОН кое може да носи правно обврзувачки одлуки како што се наметнување санкции и одобрување употреба на сила.

Има пет постојани членки со право на вето: Велика Британија, Кина, Франција, Русија и САД. Се избираат преостанатите 10 непостојани членови. Секоја година се избираат пет нови членови.

Данска, Грција, Пакистан, Панама и Сомалија ќе ги заменат Еквадор, Јапонија, Малта, Швајцарија и Мозамбик.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK