Чешка: Не гледаме проблем Украина да ја таргетира Русија со нашето оружје

ukraina34.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЧешкиот министер за надворешни работи изјави за новинарите дека неговата земја нема „никаков проблем“ со тоа што Киев користи муниција обезбедена од Прага за да погоди цели на руска територија. „Чешка нема проблем со тоа што Украина се брани од агресори“, изјави Јан Липавски пред состанокот на министрите на НАТО во чешкиот главен град.

Ова ги вклучува и „нападите кои нужно мора да се изведат на руска територија“, продолжи Липавски. „Тоа е правилото за испорака од Чешка“.

Министрите за одбрана на Европската унија претходно во вторникот не успеаја да постигнат консензус околу дозволувањето на Украина да користи западно оружје за да ја нападне руската територија, за што рускиот претседател Владимир Путин рече дека би било „игра со оган“.

Членките на ЕУ веќе се согласија колективно да обезбедат воена помош за Украина. И додека некои земји обезбедуваат оружје на земја зафатена од војна со минимални барања, други го прават тоа под услов оружјето да се користи само на украинска територија. Киев тврди дека мора да ја таргетира Русија бидејќи таа ја напаѓа Украина од нејзина територија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK