Аналитичар: Нема да биде тешко да се пополни празнината во Иран по смртта на Раиси

raisi.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK„Нема да биде тешко да се пополни празнината по смртта на иранскиот претседател Ебрахим Раиси“, изјави за Си-Ен-Ен аналитичар од Техеран.

„Претседателот Раиси не беше многу успешен економски претседател“, изјави за Си-Ен-Ен Меир Џаведанфар, директор на компанијата за економски и политички анализи на Блискиот Исток.

„Во Иран, рацете на претседателот обично се „врзани“, бидејќи иако тој има голема одговорност, овластувањето за спроведување на работите навистина останува во рацете на врховниот лидер“, додаде тој.

Тој, исто така, посочи дека Раиси „не бил некој со искуство во безбедноснite прашања“, ниту некој „со искуство во иранската државна администрација“.

„Тој не беше човек со визија. Тој не беше харизматичен политичар кој дојде да ги промени работите“, рече Џаведанфар.

Економијата со која требаше да управува всушност се влоши под претседателот Раиси, посочи тој, пренесува медиумот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK