Наставник Бумбароски: Како да им помогнете на вашите деца да управуваат со своите емоции?

goce_bumbaroski_3453454
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Како да им помогнете на вашите деца да управуваат со своите емоции?
Иако би можеле да се грижиме за нашите деца на традиционален начин, осигурувајќи се дека здраво се хранат, удобно се облечени и имаат покрив над главата, тоа не е доволно. Понекогаш забораваме колку е важно да се грижиме за нашите деца на емотивно ниво и поради тоа, многумина од нив заостануваат зад другите.Само затоа што вашето дете го има она што физички му треба, не значи дека го има потребното емоционално ниво. Двете области не се исти и не одат рака под рака, на начинот на кој повеќето од вас мислат.
Преку овие 12 работи ќе им помогнете на вашите деца да управуваат со своите емоции:

1. Побарајте од нив да ви кажат како се чувствуваат – Побарајте од вашите деца да ви ги покажат своите емоции. Дозволете им да се изразат пред вас. Кога се чини дека имаат нешто на ум, прашајте ги за тоа, нека ви раскажат.

2. Научете ги да ги препознаваат своите емоции – Треба да ги научите вашите деца да ги означуваат работите што ги чувствуваат. Кога се лути, проверете дали знаат дека чувствуваат лутина. Не дозволувајте да поминат низ емоциите што не можат правилно да ги изразат.

3. Не уништувајте ја нивната индивидуалност – Дозволете им на вашите деца да се изразат. Ако сакаат да носат црвени стегачи за коса, оставете ги. Не принудувајте ги да носат зелени само затоа што вие повеќе ги сакате.

4. Користете зборови полни со чувства кога им зборувате – Кога чувствувате нешто, направете ги тие чувства познати. Означете ги своите емоции за вашите деца да знаат што се случува и во вас. Не оставајте ги да погодуваат. Бидете емотивни пред нив.

5. Нагласете ја важноста на позитивниот став за себе – Потсетувајте ги своите деца колку е важно да зборуваат позитивно за себе. Кога се вознемирени или под стрес, треба да знаат како да се потсетат дека работите ќе бидат во ред. Тие треба да можат да се мотивираат себеси.

6. Разговарајте за непријатни емоции – Бидете подготвени да зборувате за работите што вашите деца може да ги сметаат за непријатни. Секако, тагата не е убаво чувство, но е неизбежна. Тие треба да знаат дека не се сами.

7. Дозволете им да се изразат преку уметност и други работи од овој вид – Дозволете им на вашите деца да се изразат правилно. Бидете сигурни дека тие умеат во тоа, им треба само мал поттик и насока. Ова може да биде музика, уметност или што било друго за што тие се интересираат.

8. Разговарајте со нив за тоа како вие се справувате со вашите емоции – Разговарајте со вашите деца за тоа како се справувате со сопствените емоции. Бидете сигурни тие да дознаат дека вие работите за да се справите со сопствените чувства. Тие треба да знаат дека наталожувањето на емоциите не е добра работа.

9. Поминете време заедно на отворено – Да се биде надвор е нешто што помага да се релаксираат луѓето. Осигурете се дека вашите деца ја знаат важноста да бидат во природа и да поминуваат време со луѓето што се грижат едни за други.

10. Дајте добар емоционален пример, не реагирајте премногу бурно – Дајте им добар пример на вашите деца. Тие реагираат на начинот на кој постапувате и понекогаш ќе се променат себеси со цел да ве имитираат вас. Ако правилно се справувате со вашите емоции, тие исто така ќе можат да работат на своите.

11. Направете да им е пријатно да дојдат кај вас и да разговараат – Бидете тука за вашите деца и осигурете се дека тие знаат дека можат да дојдат кај вас. Тие треба да се чувствуваат безбедни со вас. Тие треба да знаат дека нема да им судите, туку ќе ги советувате.

12. Користете ги емисиите, книгите и другите работи што вашите деца ги сакаат за да ги контролираат емоциите – Користете работи што ги сакаат за да им помогнете да се однесуваат подобро. Ако видат некој што е тажен во емисија, прашајте ги како тоа прави тие да се чувствуваат. Научете ги на начини на кои сметате дека им се потребни.
Емоционално запоставените деца може да почувствуваат дека нешто не е во ред, но тие вообичаено не сфаќаат дека се запоставени. Тие само ја сокриваат својата болка и продолжуваат понатаму најдобро што можат.
Ние како родители треба да ги учиме нашите деца да се справуваат и правилно да управуваат со своите емоции. Ова не е тешко да се направи и ќе им биде од корист на нашите деца кога ќе станат родители, па сѐ до крајот на нивниот живот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK