–>

Меџити: „Брзата реакција на здравствените власти спречи раст на заразени со конго-кримска хеморагична треска“

Screenshot-2023-07-06-at-22.59.01.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити утрово одржа консултација со членовите на Комисијата за заразни болести, каде се анализираше актуелната состојба со конго-кримска хеморагична треска во државата.

Како што известуваат од Министерството за здравство, на состанокот министерот Меџити порачал дека здравствениот систем навремено и соодветно одговори по детектирањето на првите случаи на ККХТ.

– Министерот истакна дека брзата реакција на здравствените власти, спречија нови сценарија во форма на експоненцијален раст на број на нови случаи со ККХТ. Министерството за здравство и сите здравствени иституции навремено и професионално одговорија и со набавка на соодветна терапија, која и покрај реткоста, за 24 часа стигна во нашата земја. Меџити посочи дека останува во редовна комуникација и консултација со Комисијата за заразни болести, ИЈЗ, Инфективната клиника и доколку е потребно ќе бидат предложени соодветни мерки за подигнување на степенот на превенција на уште повисоко ниво, се наведува во соопштението од МЗ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK