Одлука за потпишување анекс со ЕУ, Коридорот 8 влегува во мрежата главни коридори во регионот и во ЕУ

KORIDOR
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Владата денеска донесе одлука за потпишување анекс со Европската унија со што ќе се овозможи Коридорот 8 да стане дел од мрежата главни коридори во регионот и во ЕУ  и го овласти министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, да го потпише документот, што е предвидено да се случи следната недела во Црна Гора.

На средбата, на којашто ќе биде потпишан анексот помеѓу  Македонија и ЕУ, покрај министерот Бочварски, се очекува присуство на сите министри за транспорт во регионот, како и на претставници на Транспортната заедница и на Европската комисија, при што ваков анекс ќе се потпише меѓу сите држави од регионот и Европската комисија.

Како што соопшти владината прес-служба, на седницата на Владата е разгледана и усвоена Информацијата за Анекс на Одлука на Европската комисија, за потпишување „Разбирање на високо ниво помеѓу Европската Унија и Република  Македонија, за индикативните карти на Транс-европската транспортна мрежа во Република  Македонија“.

-Со потпишувањето на овој Анекс, како што е образложено од Министерството за транспорт и врски, Коридорот 8 станува дел од мапата на главните коридори на Западен Балкан, во рамки на проширувањето на транс-европските транспортни мрежи на Европската Унија. Ова е овозможено, откако Европската Унија го прифати барањето на  Македонија, Бугарија, Италија и Албанија, Коридорот 8 да влезе во мрежата главни коридори во регионот и во Европа, препознавајќи го поврзувањето со Коридорот 8 од значење и за  Македонија и за регионот и за Европска Унија, информира Владата.

Оттаму појаснуваат дека целта на развојот на Транс-европските транспортни мрежи (ТЕН-Т) е обезбедување непречен, одржлив и ефикасен транспорт низ Унијата, зајакнувајќи го социјалното, економското и територијалното единство. Откако Европската комисија во декември 2021 година предложи ревизија, со цел да ги вклучи приоритетите од Зелената агенда, стратегијата за одржлива и паметна мобилност и стратегијата за поврзување, донесена е одлуката за продолжувања на индикативните карти на ТЕН-Т на конкретни соседни земји, вклучително и на регионот на Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македонија, Србија и Црна Гора).

-Индикативните карти на Транс-европската транспортна мрежа, продолжени до  Македонија, имаат за цел да обезбедат кохерентност помеѓу Транс-европската транспортна мрежа на ЕУ и транспортната мрежа на  Македонија; да промовираат соодветно планирање и развој на одржливо и ефикасно транспортно поврзување помеѓу ЕУ и Македонија; олеснување на идентификувањето заеднички инфраструктурни приоритети меѓу ЕУ и Македонија; олеснување на развојот на постојната транспортна мрежа, информираат од Владата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK