Ковачевски: Со заштитата на македонскиот јазик ја заштитивме и суштината на нашето постоење

kovacevski_24324423423
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

 Се гордеам што како држава, како народ, успеавме да добиеме шанса и статусот на македонскиот стандарден јазик да го втемелиме во европското законодавство. Да биде признат и почитуван од нашите меѓународни пријатели, дипломати, државници, да биде рамноправен со сите други јазици кои се зборуваат во Европската Унија, рече премиерот Димитар Ковачевски, во обраќање на приемот по повод 5 Мај – Денот на македонскиот јазик, што се одржа во рамки на неговата посета на САД.Ковачевски посочи дека на 5 мај, оддаваме почит на македонскиот јазик и на сите создатели на писмениот, литературен и стандарден македонски јазик. Потсети дека Владата во 2019 година овој ден го прогласи за Ден на македонскиот јазик во чест на 5 мај 1945 година кога Народната влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо во државата.

Премиерот укажа на предизвиците во делот на преговорите на практично внесување на македонскиот јазик во ОН, во НАТО и  финално во јазиците на ЕУ, меѓутоа, како што истакна, со потпишувањето на Договорот со ФРОНТЕКС и неговата ратификација, македонскиот јазик се издигна на рамноправно рамниште со сите други јазици кои се зборуваат во Европската Унија.

Тоа, потенцираше, е практично прв договор кој е потпишан на сите јазици во ЕУ и на македонски јазик и одобрен од сите членки на ЕУ, вклучително Грција и Бугарија.

-Со заштитата на македонскиот јазик го заштитивме и нашиот идентитет, нашата култура и ги втемеливме како дел од мозаикот на европските јазици и европската разноликост. Македонскиот јазик го обликува нашиот идентитет, нашето културно наследство, па затоа нашиот услов од кој не отстапивме пред почетокот на преговорите беше македонскиот јазик да биде службен и единствен официјален јазик. Историски успех е што на македонски јазик ќе се зборува официјално и во Брисел и во сите европски престолнини. За идентитетот и јазикот не постојат фусноти, додавки, објаснувања, ѕвездички – македонски јазик е македонски јазик!, рече Ковачевски.

Посочувајќи дека јазикот е коренот од кој растеме, рече дека тој е нашиот столб на образованието, културата и на нашата национална смисла.

-Со тоа што го заштитивме јазикот, ја заштитивме и суштината на нашето постоење. Вклучувањето на македонскиот јазик во светската ризница на јазици е еден од приоритетите на Владата. Во соработка со Институтот за македонски јазик дадовме поддршка за активности за негова континуирана афирмација. Овде ќе ја спомнам интернет-платформата makedonski.gov.mk на која е поставен дигитализираниот „Толковен речник на македонскиот јазик“. Се гордеам што тој бесплатен дигитален толковен речник е достапен насекаде во светот, вклучително и на вас кои сте тука присутни, на вашите пријатели, на вашите роднини кои денес не можеа да бидат со нас. И насекаде во светот на нашите граѓани, соседи, на нашинците во дијаспората, на научниците, лингвисти, писатели, бизнисмени, сите кои сакаат да го користат македонскиот јазик. Толковниот речник се надоврза на претходната иницијатива на Владата кога беше дигитализиран и Правописот на македонскиот јазик, рече Ковачевски, порачувајќи дека Владата останува посветена на развојот и афирмацијата на македонскиот јазик.

фото: Влада

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK