Второто и уште поголемо издание на HR.Weekend: Интердисциплинарни теми и најголемите експерти наесен во Ровињ

Weekend_Matija Habljak, PIXSELL
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Второто издание на исклучително успешниот HR.Weekend ќе се одржи и оваа година во рамките на Weekend.17 од 19 до 22 септември во Ровињ. Ова уште поголемо издание на посетителите ќе им претстави нови, актуелни и посовремени интердисциплинарни теми, како и некои од најголемите светски експерти од различни области поврзани со човечки ресурси.Минатогодишниот и првиот HR.Weekend ги воодушеви сите професионалци за човечки ресурси, менаџери за човечки ресурси, работодавци и претставници на компаниите, а оваа година организаторите носат уште повеќе врвни експерти и предавачи кои ќе разговараат на сеприсутната тема за вештачката интелигенција во контекст на работната средина, деловната страна на човечките ресурси, менталното здравје, автентичноста на организациите, преиспитувањето на постоечките практики за човечки ресурси и на бројни други професионални теми.

„Горди сме што минатата година HR.Weekend доби своја сцена на незаменливиот Weekend Media Festival и стана клучна платформа за сите професионалци во областа на човечките ресурси. Од второто издание на HR.Weekend во септември, посетителите можат да очекуваат уште побогата програма, инспиративни врвни експерти и бројни неформални можности за вмрежување. Нашата цел е да создадеме уникатен простор за размена на знаења и искуства, а нема подобар простор од Старата фабрика за тутун во Ровињ и надалеку познатата атмосфера на Weekend Media Festival“, изјави Даниел Акерман (Daniel Ackermann), ко-основач на HR.Weekend. и извршен директор на агенцијата Degordian.

Помодерен пристап кон темите за човечки ресурси

Организаторите откриваат дека на овогодинешното издание интердисциплинарно ќе се третираат теми од областа на човечкиот потенцијал. Така, еден од најпознатите клинички психолози од Харвард, д-р Марк Шулц (Marc Schulz), ќе зборува за тоа како експертите за човечки ресурси можат подобро да ги разберат односите меѓу вработените, да поттикнат позитивна работна култура и како поединците се развиваат во текот на нивната професионална кариера. Д-р. Шулц, кој во Ровињ го доведоа Algebra MBA Poslovna škola и Planetopia, е исто така коавтор на популарната книга „The Good Life“, која се заснова на најдолгото лонгитудинално истражување за среќата во светот, која е во тек веќе осум децении.

Ндиди Масеј (Ndidi Massay), потпретседател за работна култура и иницијативи за различност во CBS Sports, доаѓа од Њујорк на HR.Weekend. Токму таму, Масеј развива, спроведува и мери иницијативи за поразновидна, поправедна и поинклузивна работна средина, за што ќе зборува на вториот HR.Weekend.

Овогодинешната програма малку ќе се оддалечи од темите за генерациските разлики со кои заедницата за човечки ресурси интензивно се занимаваше во минатото и ќе се фокусира на подигање на свеста за развојот на програми за сите групи вработени. На овој начин, експертите ќе се занимаваат со потребите за развивање програми за вработени жени во перименопауза-менопауза-постменопауза, како и подготовка на вработените за огромната животна промена, односно пензионирање.

 Дел од програмата ќе биде посветен на автентичноста, која е проткаена низ целиот овогодишен фестивал. Така, ќе се разговара за тоа колку е важно корпорациите да развиваат сопствени практики, а не да ги усвојуваат моделите на другите корпорации, како и за важноста на автентичното лидерство, односно развивање на сопствен корпоративен идентитет. Организаторите наведуваат дека годинава ќе прикажат што повеќе студии на случај, но и ќе отворат повеќе нови теми како на пример: „Има ли место за психотерапија во контекст на човековиот развој?“

Покрај сето горенаведено, HR.Weekend ќе се занимава и со процесите на реинтеграција на вработените, бидејќи заедницата за човечки ресурси покажа потреба да разговара за програми кои конкретно ја подготвуваат организацијата, но и самите вработени, за враќање на работа по долго отсуство.

Затоа, не пропуштајте да присуствувате на најдобрите предавања од областа на човечкиот потенцијал во единствениот викенд во годината. Истовремено забавувајте се, бидејќи не заборавајте, забавата за викенд е најдобрата забава.

Сите информации за новото, поголемо и уште подобро издание на HR.Weekend можете да ги најдете овде, но и на профилите на социјалните мрежи Instagram, LinkedIn и Facebook.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK