(Видео) Лазаревска: Одговорност за отстранувањето на спомен плочата од НОБ во Охрид, Пецаков да не молчи

ла.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСДСМ најостро го осудува чинот на остранување на спомен плочата на НОБ во Охрид. Бараме локалната власт на ДПМНЕ да излезе пред граѓаните и каже кој ќе понесе одговорност.
Одговорност за сите инволвирани, бидејќи уништување културно заштитено наследство е казниво дело, истакна на денешната прес-конференција Жаклина Лазаревска, пратеничка на СДСМ.

„Кој ќе ја сноси одговорноста и кој дозволил да се случи вакво нешто, одговор треба да даде градоначалникот од ДПМНЕ, Кирил Пецаков. Насилното тргање на спомен плочата од НОБ е последица на хаосот кој владее во Охрид и дозволеното самоволие. Локалната власт на ДПМНЕ во Охрид и градоначалникот Кирил Пецаков дозволуваат самоволие, урбано дивеење и уништување на споменици од НОБ. Ова е уште една потврда, ДПМНЕ воопшто не се грижи за историското минато и антифашистичката борба туку само за бизнис интересите на поединци“, кажа Лазаревска.

Додаде дека само поради нивните бизнис интереси во ризик е културното и историското значање на Охрид.

Охриѓани, според неа, очекуваат одговори од градоначалникот Пецаков кој ќе понесе одговорноста.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK