Спасовски присуствуваше на мултиетничко дружење на младите за Бадник во Куманово

Спасовски-присуствуваше-на-мултиетничко-дружење-на-младите-за-Бадник-во.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во Куманово присуствуваше на мултиетничко празнување на големиот христијански празник Бадник, во кое учество земаа учениците во ДСУ-РЦСОО „Киро Бурназ“.

Учениците кои посетуваат настава на македонски јазик беа домаќини на врсниците кои посетуваат албански наставен јазик, со возвратно дружење за време на муслиманските празници, а со цел да ги споделат своите обичаи, култури и традиции, и да празнуваат заедно во духот на почит и меѓусебно разбирање.

„Бадник е време кога се потенцираат вредностите на мир, љубов и хармонија. Нашето мултиетничко дружење ја отсликува оваа порака на младите луѓе кои потекнуваат од различни верски и етнички позадини, а кои заедно празнуваат и ги споделуваат најубавите аспекти на своите култури”, истакна министерот Спасовски, додавајќи дека настанот е дел од проектот „Безбедни училишта“, кој по 13-ти пат успешно се реализира од страна на Отсекот за превенција при Секторот за внатрешни работи Куманово, во соработка со локалните училишта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK