Водата во Скопје е безбедна за пиење

voda_ceshma_23424234
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Водата во Скопје е безбедна за пиење, покажуваат резултатите од испитувањата направени на 146 примероци на 38 мерни места во градот.-Секторот за санитарна контрола во периодот од 31 јули до 4 август годинава зема 146 примероци за физичко-хемиска и 146 примероци за микробиолошка анализа на вода за пиење од 38 мерни места во Градот Скопје. Согласно добиените резултати од испитувањата, сите примероци одговараат на Правилникот за барања за безбедност и квалитет на водата за пиење, се вели во денешното соопштение од ЈП „Водовод и канализација“.

Јавното претпријатие, како што се наведува во соопштението, со цел подобра информираност на граѓаните на град Скопје, овие податоци ги објавува во неделниот извештај за квалитетот и безбедноста на водата за пиење, добиен од анализите спроведени во Секторот за санитарна контрола, кој е всушност прва лабораторија во државата која го акредитира своето работење според стандардот ИСО17025:2018.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK