–>

Силјановска Давкова: Власта никој не ја овластил да менува Устав, за тоа треба да се праша народот

Силјановска-Давкова-Власта-никој-не-ја-овластил-да-менува-Устав.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДенес во Кочани во рамки на акцијата „Важно е! Од тебе зависат промените“ се одржа дебата насловена „И Европа и Македонија, интеграција и идентитет“, на која Гордана Силјановска Давкова, универзитетска професорка и пратеник во македонското собрание, истакна дека македонскиот Устав за 30 години има 36 амандмани, а сега власта предлага уште три.

Според неа, најголемиот број на измените на македонскиот Устав не дошле од граѓаните, туку однадвор, а тоа во науката се вели како наметнато.

„И повторно на дневен ред се такви амандмани. Немало во историјата Устав кој што уште само што бил донесен, нашиот Устав уште во 1992 година замислете ја доживеа првата измена и тоа повторно на барање однадвор. Што беше образложението? Дека ако напишеме во Уставот дека немаме територијални претензии кон соседите дека нема да имаме проблем и тоа го побара Бадентеровата комисија“, потсети таа.

Пратеничката посочи дека по амандманот во 1992 година, започнаа промените, за знаме, за Рамковниот договор, за Преспанскиот договор.

„Овие конфузни луѓе кои себеси си противречат ден за ден, не може да бидат државници. И тие не знаат што е национален интерес. А, Уставот ги изразува и ги штити националните интереси“, рече таа.

„Можеме да влеземе во Европа со она различното што го имаме за да и го дадеме. Бидејќи ЕУ е единство на различности“, порача пратеничката.

Нагласи дека власта никој не ја овластил да менува Устав, а за тоа треба да се праша народот.

„Не може вие да правите пазар без мандат, без легитимитет, со нешто што припаѓа само и само на народот. А, тоа го прават овие луѓе од власта“, истакна Силјановска Давкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK