Пронајдени 1.408 пушки од балканските војни при градежен зафат во Битола

puski-prva-svetska-vojna-2.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРегионалниот ЦУК Битола, известува дека во близина на поранешниот гарнизон во Битола, при изведување на градежни земјени работи пронајдени се 1 408 пушки од минатите балкански војни.

Пушките се подигнати и складирани на безбедно од страна на ДЗС Битола.

Се предупредуваат граѓаните ако случајно пронајдат оружје, бомби, гранати и слични неексплодирани бојни средства (НУС) од минатите војни да не ги фаќаат и да не ги поместуваат, туку едноставно да ја пријават локацијата и виденото на 112 во ЦУК, а потоа надлежните за НУС од Системот за управување со кризи безбедно ќе ги отстранат и неутрализираат, согласно стандардни оперативни процедури.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK