Османи го поздрави новиот инструмент на ЕУ за Западен Балкан во вредност од 6 милијарди евра

BE1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерот за надворешни работи Бујар Османи учествуваше на брифинг со заменик главниот преговарач и државен секретар во Секретаријатот за европски прашања, Дрита Абдиу Халили и Мисијата на Северна Македонија при ЕУ за процесот на забрзана интеграција на земјата во ЕУ.

Османи беше брифиран за последните одлуки во Брисел кои се во насока на повеќе интеграција пред самото членство.

Тој го поздрави усвојувањето на позициите на Европскиот парламент и на Советот за Реформскиот и Планот за раст на Западен Балкан. Со речиси едногласна поддршка, европратениците покажаа јасна посветеност за политиката на проширувањето и реформските процеси кои ќе ги зајакнат вредностите на ЕУ во регионот, фокусирајќи се на транспарентноста, владеењето на правото и економската интеграција.

Претходно, минатата недела и Советот ја усвои својата позиција и се очекува до крајот на април да се заврши процедурата за усвојување на оваа регулатива што ќе овозможи на земјите од регионот пристап до новиот финансиски инструмент во вредност од 6 милијарди евра кој ќе финансира спроведување на реформи – слично на инструментите достапни за земјите членки.

Другиот дел од планот е наменет на пристапот на компаниите од Северна Македонија и регионот во единствениот пазар на Унијата, но и на придобивките за граѓаните на нашата земја. Во оваа фаза се дефинирани 4 приоритети за таа цел:
– вклучување на банкарскиот систем на Северна Македонија во СЕПА – единствениот систем за плаќања на ЕУ
– зелени ленти со земјите членки
– бесплатен пристап до интернет
– пристап до дигитални иновативни хабови

Со СЕПА конкретно се овозможува на граѓаните брзо и без провизија да префрлат средства/пари од банките во ЕУ до банките во Северна Македонија. Тоа ќе придонесе за голема заштеда за нашите граѓани, во време и пари, кои работат во една од 36те земји учеснички во СЕПА.

„Реформскиот и Планот за раст има за цел да поттикне социо-економски реформи во Западен Балкан и усогласување на политиките со ЕУ, поставувајќи јасна рамка која ја поврзува финансиската поддршка со јасни индикатори за напредок.

Притоа, имајќи го предвид нашето лидерство во регионот по усогласувањето со ЗНБП, но и со визната политика на ЕУ, кои се и како предуслови за добивање на поддршка од овој нов инструмент на ЕУ“, се наведува во соопштението од МНР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK