Во Тетово изложба на уметничкиот фотограф Нихад Нино Пушија

nino_pushija_42433443
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

– Во Тетово вечерва ќе биде отворена изложба на Нихад Нино Пушија, уметнички фотограф, роден во Сараево, Босна и Херцеговина. Изложбата е во организација и покровителство на Фото група Чкрап и Музеј на тетовски крај.

Работата на Нихад Нино Пушија се фокусира на документарната и портретната фотографија и има за цел да го долови босанскиот идентитет во Берлин, (каде што е живее во изминатите триесет години) и на други места во Европа. Од 1992 година работи на различни уметнички проекти и фото-студии.

-Во последните триесет и една година, свесно избрав да живеам и да фотографирам во Берлин. Не постои друга метропола на светот во која две поделени половини се обидуваат повторно да растат заедно. Никаде на друго место не можете да ја најдете и поделбата и спојувањето помеѓу источниот и западниот блок. Во ова време и место на транзиција, имам единствена можност да се движам наоколу како уметник, истражувајќи ги микрокосмосите на Берлин, како што се неговите улици, клубови, штандови за храна, па дури и клупи во парковите, додека промената е во тек. Низ моите очи, како странец, и со алатката на уметничката фотографија, лицата на жителите стануваат проекции на настаните,  објаснува авторот Нихад Нино Пушија во каталогот со неговите фотографии.

Фотографијата, како што додава тој, се користи како медиум за (повторно) стекнување на
идентитетот и сликата за себе.

-Ова важи за темите што ги доловувам, како и за моето искуство и улога во овој општествен процес на транзиција. За мене станува сè поважно да најдам стратегии и пристапи за да ги соопштам моите искуства како дел од целината и да направам да бидат слушнати. Луѓето и нивните уникатни лични приказни се во центарот на вниманието во сериите за портретни фотографии на крајот на овој век. Овие фотографии на поединци стануваат дефинирачки документарци за цели групи луѓе.Со секоја промена на локацијата, едно од моите уметнички дела доаѓа до својот природен крај, наведува Пушија.

Изложбата ќе биде отворена вечерва во 19:00 часот во Музејот на тетовскиот крај (поранешен Дом на АРМ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK