Во Крива Паланка изложба „Новите лица на вештините, младинска перспектива”

palanka_4645654
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

– Со изложбата „Новите лица на вештините, младинска перспектива ” на младиот уметник Роберт Крстевски, поставена на градскиот плоштад во Крива Паланка, заокружена е програмата за одбележување на Денот на Европа од страна на Европската куќа Крива Паланка.Изложбата тематски ги обработува вештините на младите од Североисточниот регион, иднината на работните места, заборавените професии како и професиите на иднината, а на отворањето присуствуваше раководителот на секторот за соработка во Делегација на Европската унија во Република Северна Македонија, Штефен Худолин.

– Многу ми е драго што денес можам со овие млади ентузијасти од регионот да ги споделам нивните мисли и размислувања за иднината, но и нивните грижи за предизвиците со кои се соочуваат, генерално но и во однос на  локалната средина од која потекнуваат. Им честитам на креативноста, на способностите и храброста да истапат напред, како пример и како рол- модели и да ги споделат својот стил и начин на практицирање на нивните вештини. Сите тие се успешни млади луѓе од Крива Паланка, Кратово и Куманово, со вештини од областа на електрониката, медицина и гастрономија, многу значајни сектори и за општеството и за економијата, но и за секојдневниот живот. Денес со младите дискутиравме за препреки,искуствата и разменивме идеи како истите да се надминат или споделат, како и за се што беше како искуство сублимирано во текот на целата недела,низ активностите, но и низ целата година на вештини на младите луѓе, рече Худолин.

Во изложбата се вклучени околу 18 млади лица од Крива Паланка, Куманово и Кратово, кои како нови лица на вештините праќаат силна порака да општеството, лицата од новата генерација со пораки од нивната младинска перспектива.
-Моето задоволство од дружењето и дискусиите со младите од регионот низ целата недела е претставено низ мојот фото- објектив заедно со пораките што ги екстрахиравме од нив, за да упатени кон останатите млади луѓе, бидат мотивација и инспирација некој од нив во иднина да одбере да изучува некое од овие стручни занимања, изјави авторот Роберт Крстевски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK