Општина Битола изработува стратегија за социјални претпријатија

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Општина Битола во соработка со Здружението за развој на ромската заедница СУМНАЛ од Битола, почна изработка на „Стратегија за социјални претпријатија 2023-2026“.Стратегијата за развој на социјалните претпријатија 2023-2026“ претставува документ за создавање рамка за политики кои се однесуваат на социјалните претпријатија, а главната цел е да се поттикне создавањето и развојот на социјалните претпријатија во општина Битола преку воспоставување на поддржувачка институционална и финансиска средина.

-Предложените стратегиските приоритети и мерки ќе ја развијат и подобрат законско- институционалната рамка за финансирање на социјалните претпријатија, ќе го промовираат социјалното претприемништво и ја зголемат видливоста на социјалните претпријатија. Со новиот документ ќе дадеме поддршка на социјалните претприемачи, дефинирање на критериумите за препознавање и развој на социјалните претпријатија и претприемачи, соопштија од Општина Битола.

Средствата за изработка на „Стратегија за социјални претпријатија 2023-2026“, се обезбедени во Програмата за социјална заштита утвредена од тамошната локална самоуправа. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK