–>

ОМД бара Ескобар да се залага за правата на Македонците во Бугарија

133224_28012021gabrieleskobar-1-_f.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Обединетата Македонска Дијаспора, водечката организација на Македонците надвор од Македонија, испрати писмо до Американскиот заменик-помошник државен секретар на САД Габриел Ескобар и побара тој да се залага за правата на македонците во Бугарија и да ја посети Софија веднаш по посетата во Скопје.

„Повторните еднострани притисоци и уцени кон Македонија не создаваат клима за добрососедски односи во регионот.

За потсетување, Бугарија има 14 пресуди од Европскиот Суд за Човекови Права за дискриминација на македонското малцинство во Бугарија. Следствено, ОМД бара реципроцитет: доколку САД и ЕУ бараат уставни промени од Македонија тогаш е сосема логично и Бугарија да го признае македонското малцинство. Хипокритично е да се бара заштита на правата на малцинствата кај членка кандидат, а да се занемаруваат правата на малцинствата во полноправна членка како што е Бугарија“, се наведува во соопштението на ОМД.

„Бугарија треба Македонците да ги стави во својот Устав.

Исто така, по контроверзната посетата на Косовскиот премиер Курти во Македонија, ОМД испрати уште една комуникација до господинот Ескобар и побара да даде изјава дека САД не поддржува иридентистички идеи и промена на границите во Балканот.

Во тој допис ОМД ја искористи можноста да го потсети Ескобар дека македонците не се „северномакедонци” и дека Македонците не се само „православен народ” како што Ескобар не има наречено во интервјуа во минатото. Македонскиот народ е разнолик, со луѓе од различни вероисповеди, иако мнозинството се православни.

САД е иницијатор и потписник на декларацијата на човекови права на Обединетите Нации која полни 75 години во декември. САД има должност да го брани и правото на самоопределување и човековите права на македонскиот народ, како што тоа веќе го прави многу погласно за некој од другите народи во регионот“, се додава во соопштението на ОМД.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK