Нашата работа ги штити Македонците

omd_umd_32442343
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во декември 2023 година, Евгенија Нацулиду, основач и член на Македонското движење за промовирање на мајчиниот јазик „Крсте Мисирков“ со седиште во Грција, им се придружи на преку 100 учесници од 20 нации на Форумот на европските малцински заедници, организиран од Федералната унија на европските националности (FUEN) во Полска.Овој влијателен собир ги брани правата на различните јазични заедници ширум континентот, вклучувајќи ја и културно одбегнатата заедница на македонците во Грција.

Подолу се главните забелешки на Нацулиду за време на говорот на Форумот во Полска.

Скриени гласови, изгубен потенцијал

Додека Грција се граничи со четири соседни нации – Македонија, Албанија, Бугарија и Турција – таа ги игнорира своите внатрешни малцинства, особено македонската заедница.

На македонскиот јазик, кој го зборуваат десетици илјади во нејзините граници, не постои официјално признавање. Училиштата не нудат инструкции, а владите на Грција остануваат рамнодушни на поплаките дека се случува културна когнитивна дисонанца.

Изгубени во преводот, закопани во бирократијата

Острата реалност во Грција е дека дури и кулинарски скапоцен камен како „Ајвар“ се префрла на благиот назив „Сос од пипер и модар патлиџан“ од страв да не ги признае своите македонски корени.

Последиците се непобитни – изгубени приходи, задушен туризам и економија што го пропушта богатството на повеќејазичната различност.

Од Melodies Muzzled до Music Unchained

Традиционалната македонска музика, некогаш замолчена со апсења и судски покани, сега повремено се наоѓа на јавни места, иако првенствено на свадби и приватни настани. Овој кревок напредок ја истакнува издржливоста на македонскиот дух и моќта на културното изразување.

Надвор од границите, рефрен за промени

Форумот ФУЕН служи како клучна платформа за засилување на маките на маргинализираните јазици како македонскиот. Преку прикажување на економските придобивки од двојазичноста и енергичната таписерија на различните јазици во Европа, таа се залага за политики кои се залагаат за инклузивност и почитување на културниот идентитет.

Повик за слушање, за учење, за дејствување

Скриените малцинства во Грција заслужуваат да бидат слушнати. Затоа ОМД соработуваше со НПО Македонското движење за промоција на мајчиниот јазик „Крсте Мисирков“ и го одржа првиот Форум за човекови права во Солун во октомври 2023 година за да ги повика грчките власти да го прифатат богатството на нивното јазично наследство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK