Над 200 деца вакцинирани во рамки на кампањата „Од врата до врата“ на МЗ и СЗО

vakcinirani deca
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Досега над 200 деца се вакцинирани на лице место за пропуштени рутински вакцини и се поделени повеќе од 4.000 информативни брошури, во рамки на заедничката кампања на Министерството за здравство и Светската здравствена организација „Од врата до врата“. Кампањата почна на 24 април, како дел од Европската недела на имунизација 2023 година и се реализира со финансиска поддршка од ЕУ, информираа попладнево од Министерството за здравство.

Во кампањата се вклучени повеќе од 30 медицински тимови, кои до крајот на овој месец, планирано е да посетат 2.900 семејства, во над 120 населени места.

-Тимовите составени од здравствени работници ги презентираат бенефитите од имунизација, а воедно вршат и администрирање на вакцини против Ковид-19 и рутинска вакцинација, информираат од МЗ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK