НАД 200 ДЕЦА ВАКЦИНИРАНИ ВО РАМКИ НА КАМПАЊАТА НА МЗ и СЗО „ОД ВРАТА ДО ВРАТА“

Vakcini SZO 3.jpg1
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Досега над 200 деца се вакцинирани на лице место за пропуштени рутински вакцини и се поделени повеќе од 4.000 информативни брошури, во рамки на заедничката кампања на Министерството за здравство и Светската здравствена организација „Од врата до врата“.

Кампањата почна на 24 април 2023 година, како дел од Европската недела на имунизација 2023 година и се реализира со финансиска поддршка од ЕУ.

Во неа се вклучени повеќе од 30 медицински тимови, кои до крајот на овој месец планирано е да посетат 2.900 семејства, во над 120 населени места.
Тимовите составени од здравствени работници ги презентираат бенефитите од имунизација, а воедно вршат и администрирање на вакцини против Ковид-19 и рутинска вакцинација.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK