Меџити: Нов дигитален рентген РТГ апарат за Институтот за радиологија

Меџити-Нов-дигитален-рентген-РТГ-апарат-за-Институтот-за-радиологија.jpeg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерот за здравство, Фатмир Меџити денеска го посети Универзитетскиот Институт за радиологија по повод нов Дигитален рентген РТГ апарат за динамички флуороскопски и радиографски снимања на деца во оваа установа.

„Инсталирана и завршена е техничката обука за користење на апаратот. Набавен е од Министерство за здравство во вкупна вредност од 23 милиони денари. РТГ апаратот е неопходен за најмладите пациенти и посебно важен за дијагностиката. Ваков сличен апарат имаше и претходно на кој во просек се работеа околу 3000 прегледи за најмладата популација од 0-14 години.

Установата, исто така доби и мамомат со томографија и стереотаксична биопсија, како и ехо апарат со еластографија кои се важни за рана дијагностика на рак на дојка. Ова покажува дека водиме грижа за рано детектирање и превенција од ваков тип малигно заболување“, изјави Меџити.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK