Лукаревска наместо да поднесе кривична пријава до фирмите за криминал тежок над 22 милиони евра, ги става на листа на должници, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ

„Зошто-Лукаревска-не-го-спречила-милионскиот-криминал-како-УЈП-не.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKФирмите „Актико“, потоа „Окитна“ и „Хантонос“, потоа „Хант Осој“, Лукаревска ги ставила на листа на должници, место да поднесе кривични пријави за криминал тежок над 22 милиони евра, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ.

„Самата Лукаревска јавно вели, дека на адресите на овие фирми, нема магацини и складишта, од друга страна им ја признава трговијата.

Доколку немало поврат на ДДВ, туку парите се за “аконтација” за “во иднина”; зошто УЈП после година и половина, ги става овие фирми на листа на должници и како УЈП им пресметала даночен долг, ако нема пристап до деловните книги?

Лукаревска треба да даде одговор, за што треба да се наплати данок од 11 односно 12.2 милиони евра?

Извештаите од надворешната контрола на УЈП, јасно го потврдуваат направениот криминал.

Зошто за Актико/Окитна и за Хантонос/Хант Осој, Лукаревска нема предмет до ОЈО? Ова е криминал што опфаќа повеќе делови од Кривичниот закон, како Член 60-а за даночна пријава со лажни податоци заради имотна корист, до член 378 за фалсификувани исправи“, се истакнува во информацијата од ВМРО-ДПМНЕ.

Јавноста, според нив, бара одговори, Лукаревска да каже зошто и кого штити, кога се знае, како што велат, дека овие исти ликови, се поврзани со криминален поврат на ДДВ во 2020-та година.

Според ВМРО-ДПМНЕ, одговорност за овој организиран криминал мора да има.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK