Комората на извршители го осудува попречувањето на извршувањето спроведено од извршителката Јакимовска од Гостивар

78114179_573131286588503_5357496107146412032_n-1-800x601.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKКомората на извршители на Република Северна Македонија најостро го осудува попречување на спроведување на извршувањето спроведено од извршителката Весна Јакимовска од Гостивар.

„Преземањето на дејствија во домот на должникот се врши почитувајќи ја личноста и достоинството на должникот и неговото семејство па од таа причина јавноста е исклучена од постапките на извршувањето согласно обврската за извршителска тајна“, велат од Комората на извршители.

„Комората ќе ги искористи сите законски средства за да се побара одговорност за недозволеното и незаконито снимање на дејствијата кои ги презема извршителот со цел реализирање на судска одлука за наплата на долг. Потсетуваме дека попречувањето при вршење на службата на извршителот е кривично дело, за кое МВР и обвинителството имаат обврска да постапуваат по службена должност. Воедно, согласно чл.85 од Законот за извршување извршителот е овластен да го отстрани лицето кое го попречува спроведувањето на извршувањето и да побара асистенција од полиција“, соопшти Комората на извршители и ги повика надлежните институции за брза и ефикасна истрага се со цел „целосно расчистување на случајот и правилно информирање на јавноста“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK