Исплатени 298 милиони денари дополнителни субвенции за предадени градинарски култури во преработувачки капацитети

logo_mzsv1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информираа земјоделците дека денеска Агенцијата за финансиска поддршка ја реализираше исплатата на дополнителните директни плаќања за предадени градинарски култури во преработувачки капацитети.

Кон околу 4.030 производители на градинарски култури исплатена е финансиска поддршка од близу 298 милиони евра.

Како корисници на оваа поддршка се јавуваат земјоделски стопанства кои имаат засадени површини со градинарски култури и кои оствареното производство го имаат предадено во преработувачки капацитет во период од 26 декември 2022 година – 25 декември 2023 година.

Висината на финансиската поддршка, пак по корисник, изнесува 3 денари за сите градинарски култури, освен за пиперката од сорта куртовска капија каде висината на финансислата поддршка изнесува 5 денари за предадените колични во период мај – јуни 2023 година и ноември – декември 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK