Џафери да го тргне навредливото именување на албанскиот јазик во уставните измени, така може да испише историја, порачуваат од Европскиот сојуз за промени

Сега, кога техничкиот премиер почна успешно да ја врши својата техничка должност, Европскиот сојуз за промени сака да му предложи да преземе неколку чекори кои можат да ја променат не само положбата на Албанците
во Република Северна Македонија, туку и целокупната општествено-политичка ситуација на нашата држава, порачува денеска Европскиот сојуз за промени.

„Бидејќи неколку пати не само албанската опозиција, туку и албанските партии од власта, се изјаснија дека сакаат да го тргнат навредливото именување на албанскиот јазик од Уставот на Република Северна
Македонија, ова е добра можност тој да предложи во идните уставни измени да се направи оваа измена. На овој начин, тој може да остане во историја и навистина да ја испише историјата“, велат од оваа партија.

Ова е добра можност, додаваат од партијата, бидејќи прв и најважен развоен и евроинтегративен приоритет на Република Северна Македонија е борбата против корупцијата, тој исто така да го предложи и амандманот за уставно санкционирање на борбата против корупцијата.

„Ова е златна можност ние да им предходиме на европските вредности и да докажеме дека сите сме посветени во борбата против корупцијата, против овој порок што ни ја уништува државата. Ако тој може да го направи тоа, ние гарантираме дека со нашите пратеници ќе го поддржиме неговиот предлог. Во спротивно, ќе треба да заклучиме дека тој не е само што е технички администратор на техничката Влада, туку и случаен Албанец. А ако не му успее да ги направи првите два предлози, еве му една полесна техничка задача – нека го реши проблемот со албанското образование во Општина Чашка. Уставот го гарантира, Законот за основно образование е
јасен, дека тоа е обврска, јасен е демографскиот преглед на оваа општина. Доволно е само техничкиот премиер да има храброст и оваа работа е завршена. Еве неколку мали задачи кои Талат Џафери може да го направат голем“, велат од Европскиот сојуз за промени.