ЦУК: Пожари на отворено во Кумановско, поплавувања и одрони во Прилепско

316359-odroni-na-patot-od-makedonska-kamenica-kon-delchevo.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЦентарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека во последното деноноќие имало вкупно 1 920 повици на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112, од коишто „реални“ повици биле 38,56%, а 61,44% за други потреби на граѓаните што не биле итни. Кон Полиција биле упатени 71,09%, кон Итната медицинска помош 23,47%, кон пожарникарите 1,70%, а кон АМСМ 0,34% од реалните повици кон 112 во ЦУК. Инаку, 1 162 повици за итни случаи на 112 во ЦУК, што се вкупен збир од тие што биле за комбинирано решавање од „реални“ повици 3,40% и на 61,44% именувани како „неитни повици“, биле предмет на примање, на обработка во ЦУК, а и на директно коордирнирање за нивно решавање со повеќе ангажирани институции и служби во Системот за управување со кризи (СУК), согласно природата на пријавените „реални“ итни случаи.

Имаше два пожари на отворено во последното деноноќие. Конкретно, Регионалниот ЦУК Куманово информира за две интервенции, при што пожарникарите од ТППЕ Куманово во период од 14:50 до 15:40 часот, со три пожарникари и едно противпожарно возило, гаснеле запалена ниска вегетација кај село Лопате, а во период од 17:55 до 19:45 часот, со три пожарникари и едно противпожарно возило, гаснеле запалена ниска вегетација покрај улицата „Тоде Мендол“ во Куманово.

Во Прилеп и околината имаше проблеми од големите врнежи дожд, бидејќи за изминатите 24 часа наврнале 35 литри дожд за 24 часа.

РЦУК Прилеп извести дека вчера, преку 112 во ЦУК се примени повеќе пријави за комунални проблеми – затрупани канали што може да предизвикаат поплавувања на дворови и подруми. Конкретно, во општина Кривогаштани во село Славеј и во село Крушеани биле затрупани каналите. При комуникацијата со надлежните во општина Кривогаштани од таму информирале дека интервенира Јавното комунално претпријатие од Кривогаштани на тој терен.

Од Општина Долнени беше пријавено дека во село Пешталево при секој дожд има поплавување на двор и подрум од една куќа после изградбата на локален пат во ова село. Од ЦУК е известена е локалната самоуправа Долнени, од каде што информирале дека градежна машина веќе интервенира на терен.

Од Општина Прилеп е добиена пријава за поплавување на нискиот дел од патот (стариот пат за Битола) кај фабриката „Партизанка“, што се поплавувал при секој дожд. Од ЦУК е звестена локалната самоуправа Прилеп.

Гранична полиција – Витолиште извести дека имало мал одрон од камења на регионалниот пат Прилеп – Витолиште на кривината пред село Витолиште. Веднаш е звестено ЈП Македонија Пат од каде посочиле дека ќе интервенираат. Сообрајќајот не е во прекин, велат од ЦУК.

Регионалниот ЦУК Тетово извести дека вчера околу 10:45 часот на 112 е добиена пријава дека во месноста „Јелак“ на Шар Планина, мечка нападнала дански турист, кој бил дел од група скијачи во близина на Попова Шапка. Мечката, којшто била со малечки мечиња во елките до групата скијачи, со туркање, гризнување и гребење му нанела повреди на нозете на скијачот. Со ратрак на „Ескимо фри рајд“ го симнале до Попова Шапка од каде што екипа на Итната медицинска помош од Тетово го транспортирала повредениот скијач во тетовска болница, а по укажувањето на медицински третман, данскиот турист, со самостојно движење, ја напуштил болницата.

Сите итни случаи се пријавуваат на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, особено кога граѓаните имаат животозагрозувачки ситуации.

Истовремено, ЦУК информира дека потребно и е корисно да се следат препораките и информациите од медиумите за превенција, а и за реагирање при итни случаи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK