Албанската агенција за статистика го корегираше „Северномакедонци“ во „Македонци“

severnomakedonci.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKАлбанската агенција за статистика еден ден по објавата на резултатите изврши корекција и наместо „Северномакедонци“ го графата на пописот сега стои „Македонци“.

Промената доаѓа по реакцијата на македонското Министерство за надворешни работи и комуникацијата на министерот за надворешни работи Тимчо Муцунски со неговиот албански колега Игли Хасани.

„Колегата Хасани ме информираше дека станува збор за техничка грешка. Благодарен сум за брзата интервенција“, изјави Муцунски.

Македонското Министерство за надворешни работи денеска испрати остра реакција за употребениот термин, како и оценка дека резултатите од пописот во Албанија не ја отсликуваат соодветно реалната бројка на етнички Македонци во земјата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK