Агелер: Уставот не е запишан во песок за да може да се измие со секој бран од нови судии под политичко влијание

ageler-2.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСудиите мора да бидат ослободени за да можат да го практикуваат правото, изјави американската амбасадорка Анџела Агелер во обраќањето на Меѓународна конференција на тема „Уставно-судска заштита на слободата на мислата и слободата на јавно изразување на мислата“, организирана од Уставниот суд по повод 60 години од неговото основање со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Таа рече дека во САД и во Северна Македонија, Уставниот суд е суштински значаен за транспарентно и правично општество, а судиите треба да бидат слепи за политичките влијанија и да се држат до начелата кои што се втемелени во нашите устави.

„Американскиот уставен судија се уште смета дека нашиот Устав не е напишан во песок за да може да се измие со секој бран од нови судии кои што се под влијание на политички бранови. Притисокот кој што е ставен врз судиите во овие судови може да биде огромен. Ние како граѓани инстистираме притисоци да бидат елиминирани и нашите судии секогаш да бидат независни без оглед на нивното потекло и лични мислења“, рече Агелер.

Агелер заклучи дека притисокот врз судската власт во Северна Македонија е нешто што мора да престане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK