Кој зеленчук не треба да се јаде премногу често:Можат да бидат опасни по вашето здравје

VEG
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Секојдневното консумирање на одредени видови зеленчук може да има негативно влијание не само на вашата тежина, туку и на вашата благосостојба. Кој зеленчук не треба да се јаде премногу често?

Одредени зеленчуци носат некои потенцијални здравствени ризици, иако тоа обично зависи од тоа како се подготвува храната.


На пример, ако го посипете зеленчукот со сол и го пржите, тогаш е тешко да се зборува за неговите придобивки.                                                                    Во други случаи, вообичаено е да се додаваат пестициди за време на одгледувањето, што исто така треба да се земе предвид при составувањето на дневното мени.

Експертите препорачуваат да бидете особено внимателни со следниве видови зеленчук.

Целер                                                                                                                                                                                                                                                                                   И покрај верувањето дека можете да согорите калории само со џвакање целер, овој зеленчук сиромашн со хранливи материи не е толку здрав како што мислите. Постојано е на врвот на листата за содржина на пестициди. Според американското Министерство за земјоделство, во него се пронајдени до 68 видови различни пестициди.

Спанаќ
Спанаќот традиционално се смета за една од најздравите намирници бидејќи е полн со витамини А и К. Меѓутоа, кога купувате неоргански спанаќ, ризикувате да бидете изложени на изобилство на пестициди.

Брокула
Брокулата не е директно штетна за здравјето, но може да предизвика надуеност, што тешко дека изгледа како добра последица. Од време на време, се препорачува да се готви брокула – овој зеленчук можете да го користите како фил, или како посебно јадење.

Како и брокулата, бриселското зелје ги зголемува гасовите и предизвикува надуеност. Ова се должи на рафинозата и сулфатите. Рафинозата е трисахарид кој не се вари додека не стигне до дебелото црево, каде потоа се ферментира. А сулфатот е тој што предизвикува мирис.

Пченка
Пченката често се готви со многу масло и сол, што не е добро, но тоа не е главниот проблем со овој зеленчук. Тој претрпе големи генетски модификации, а кога јадеме пченка, нашето тело се запознава со протеините за кои претходно не знаел. Ова може да доведе до преосетливост, до алергии (затоа пченката стана вообичаен алерген).

Компир
Компирите најчесто се пржат во рафинирано масло, што практично ја уништува секоја хранлива вредност на овој зеленчук. Дефинитивно не вреди да се јаде секој ден, ако под компир мислиш помфрит. Која содржи и многу сол.

Грашок
Како и компирот и пченката, грашокот е богат со скроб. Припаѓа на храна со висок гликемиски индекс, чиешто редовно консумирање може да доведе до зголемување на телесната тежина и шеќерот во крвта. Затоа, ако сте на диета или имате дијабетес, внимавајте со грашокот.

Син модар патлиџан
Модар патлиџан е одлична замена за месото. Лесно ја апсорбира аромата и различните вкусови на другите состојки. За жал,  има негативна страна: бидејќи модар патлиџан делува како сунѓер, тој го апсорбира не само вкусот, туку и сите масти, калории и натриум. Во принцип, дефинитивно не треба да се откажувате од патлиџанот, но треба да внимавате како се подготвува.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK