–>

Туристи извадија ретка школка од Јадранот, казна до 30.000 евра-има само 26

паластура
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Туристи од Унгарија извадија паластура (периска) на островот Вир во Хрватска. Станува збор за заштитен вид на кој му се заканува исчезнување, а казната за уништување е до 30.000 евра.
За опасното уништување на богатството на хрватските поморски работи објави Morski.hr.

Инцидентот го пријавила техничкиот асистент на Хрватскиот ветеринарен институт Ангела Брадариќ.

Информациите ги добила од нуркачот Ведран од РК Наутилус од Вис.

Дневник.хр објави дека нуркач ѝ испратил фотографии од унгарски туристи кои од морето на Вис извадиле заштитена скапоцена зеленика.

„Им кажав дека не смеат, дека е заштитена, дека ќе плати казна. Тие не се грчат! Еве ја надвор!“, раскажува Ангела за преписката со Ведран.

Ведран повикал полиција поради постапките на Унгарците, а воедно ги едуцирал и Унгарците за каков заштитен вид станува збор.

Ангела во еден момент во полиција испратила фотографии од Унгарци кои имаат паластура. Унгарците, кои наводно се и нуркачи, ја вратиле паластурата во морето откако нуркачот им кажал дека е повикана полиција.

Се шокирале кога слушнале дека се работи за заштитен вид и дека во Јадранското море ги има само 26. Паластура била успешно вратена во морето.

„Бев среќна. Од првата порака на Ведран до доаѓањето на полицијата поминаа нешто повеќе од 20 минути!“, забележала Ангела, која била среќна затоа што паластурата била спасена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK