Што се случува во телото ако јадете овошје пред оброк

fruit
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

За време на летниот период и високите температури, лесната и освежителна храна е нашиот прв избор. Период кога јадеме повеќе овошје и зеленчук и се чувствуваме подобро, поенергично и поздраво.

Сите знаеме дека овошјето е важен дел од исхраната. Тој е одличен извор на витамини, минерали, антиоксиданси и влакна, кои од нутритивен аспект се неопходни за нормално функционирање на организмот и можат да помогнат во намалување на ризикот од рак, срцеви заболувања и дијабетес.


Сепак, постои дебата за тоа кога и како треба да консумираме овошје за да добиеме најмногу придобивки.

Водичите за здрава исхрана се полни со совети дека овошјето треба да се јаде само на празен стомак за да се добијат што повеќе хранливи материи и да се стартува нашиот дигестивен систем. Исто така, јадењето овошје после оброк предизвикува ферментација, а овошјето после оброк е исклучително тешко да се вари.

Кога треба да јадеме овошје?

Сепак, истражувањата покажаа дека тоа не е точно. Како што објаснува Healthline, дигестивниот систем е дизајниран да апсорбира што е можно повеќе хранливи материи од храната и секогаш е подготвен за работа.

Времето од денот не може да влијае на потрошувачката на одредени видови храна. Сепак, треба повеќе да внимаваме како се храниме. Ако пребрзо јадеме храна, нашето тело ќе има проблем да го свари она што сме го изеле, без разлика дали се работи за кајсија или парче пица.

Иако не постои одреден распоред за тоа кога треба да јадеме овошје, треба да јадеме четири порции дневно. Добрата вест е што тука спаѓаат и овошните десерти кои ги обожаваме во текот на летните месеци, пренесува zodovna.hr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK