Совети за токсични родители

roditeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Токсичните родители обично не се препознаваат себеси, но децата се тие кои ги гледаат негативните примери на нивното штетно однесување. За разлика од другите возрасни лица, малечките не знаат како да препознаат и разберат дека однесувањето на родителот е опасно и штетно на кој било начин.Токму затоа повеќето луѓе дури во зрелоста сфаќаат дека целото детство го минале под надзор на такво штетно родителство.

Како што објаснуваат психолозите, постојат неколку работи што токсичен родител никогаш не ги прави при воспитувањето дете, т.е. прави сѐ обратно. Тие се следниве: мирно решавање на проблемите и несогласувањата, преземање вина за сопствените „возрасни“ грешки, земање предвид на потребите и чувствата на детето, како и поставување здрави, разумни граници и нивно почитување.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK