–>

Научниците предвидуваат глобално ширење на сувата земја

zemlja
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Научниците предвидуваат големо намалување на складирањето на копнената вода во следните 70 години, што ќе биде придружено со глобално проширување на сувата земја до околу 10 проценти, објави Кинеската академија на науките (CAS).

Намалувањето на складирањето вода, во кое доминира варијабилноста на врнежите и испарувањето, би можело да достигне од 41 на 84 отсто до 2100 година, според најновата студија објавена во списанието Climate and Atmospheric Science .

За да се открие одговорот на складирањето на копнената вода на растот на сувата вегетација, истражувачки тим од Истражувачкиот институт во CAS спроведе студија заснована на сателитски набљудувања.

Тие забележаа целокупно зголемување на растот на вегетацијата низ сушните региони во светот од 1982 до 2016 година, за кое време се намали складирањето на копнената вода во тие региони.

Наодите покажуваат негативна корелација помеѓу двата показатели, особено во областите во кои доминира земјоделско земјиште.

Користејќи набљудувања со далечинско набљудување, симулации на модели и методи на машинско учење, тимот истражувачи предвиде дека сушните предели во светот би можеле да се прошират за 4,1 до 10,6 проценти до 2100 година, со големо намалување на складирањето на копнената вода.

Наодите, според студијата, ја истакнуваат потребата од усогласено планирање за балансирана еколошка обнова, управување со земјоделството и користење на водните ресурси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK