–>

Сина супермесечина: Вечерва нè очекува прекрасна глетка на небото, гледана еднаш на секои 10 до 20 години

meseciina
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Најголемата и најсветлата Месечина во годината ќе биде видлива од целиот свет во среда и четврток.

Тоа ќе биде ретка можност да се види Супермесечината, која последен пат се појави во 2009 година.

Сината месечина се јавува кога во текот на годината се појавуваат 13 полни месечини, наместо вообичаените 12.

Полна месечина обично се случува еднаш месечно, но фазите на Месечината траат 29 и пол дена или 354 дена за 12 циклуси.

Тоа е единаесет дена помалку отколку што има во една година, така што тринаесеттата полна месечина се појавува приближно на секои две години.

Оваа сина месечина, позната и како супермесечина, ќе изгледа поголема и посветла од вообичаеното.

Тоа е затоа што Месечината е најблиската точка во сопствената орбита околу Земјата.

Сепак, секој што се надева дека ќе ја види сината боја на Месечината ќе биде разочаран. Името го носи не поради својата боја, туку затоа што не се вклопува во вообичаената шема на именувани Месечини.

Различни култури низ светот, како што се Индијанците, и даваат имиња на Месечината.

Причината за сината месечина се ситните честички прашина во атмосферата.

Овие честички ги распрснуваат светлосните зраци, но не подеднакво. Белата светлина е хетерогена, се состои од неколку повеќебојни зраци, од кои секоја има своја бранова должина.

Последната сина месечина беше во август 2012 година, а следната ќе биде во 2026 година.

Комбинацијата на сина месечина и супермесечина е многу поретка и за неа ќе треба да почекаме до 2037 година.

Нема да ви треба посебна опрема за да ја набљудувате оваа прекрасна глетка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK