После ова издание на Евровизија донесов правилна одлука што не прифатив да ја претставувам Македонија, вели Андријана Јаневска

Andrijana-Janevska_3.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНашата пејачка Андријана Јаневска е разочарана од годинешното издание на „Евровизија“ . Таа вели дека после ова издание на Евровизија донела правилна одлука што не прифатила да ја претставува Македонија.

– Минатата година, тимот на МТВ ме покани да ја претставувам Македонија на Евровизија 2024 во Малме. Им одговорив дека со задоволство ќе прифатев да беше 2000 година, кога се натпреварував со „Твоето писмо моја библија” или 2001 година кога на Скопскиот фестивал победив со „Носталгија”. Тогаш имав 20 години, кариерата ми беше во подем и имав желба да направам нешто за Македонија. Исто така, тоа беа времиња кога Евровизија сè уште важеше за некаков културно-уметнички натпревар помеѓу народите и кога секоја земја се натпреваруваше со песна на својот јазик, вели таа во својата фејсбук објава и додава:

– Денес имам 42 години и се чувствувам исполнето, среќно и остварено на приватен и професионален план. Што се однесува до мојата желба да направам нешто за Македонија, тоа го направив преку докторскиот труд на кој работев девет години, со кој успеав да заштитам над 150 македонски народни песни во регионите Мала Преспа, Голо Брдо и Гора, кои соседните држави претходно суптилно, а во последен период јавно почнаа да ги претставуваат како свои.

Благодарност до МТВ за укажаната можност, но, после ова издание на Евровизија, сметам дека донесов правилна одлука, заклучи Јаневска по овогодинешното издание на Евровизија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK