Мета во Европа плаќа рекордна казна – 1,2 милијарди евра за продажба на податоци

meta
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Американскиот технолошки гигант Мета е казнет со рекордна казна од 1,2 милијарди евра поради непочитување на прописите за приватност на ЕУ.
Ирската комисија за заштита на податоците во понеделникот соопшти дека Мета ја прекршила Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR) кога префрлила колекција на лични податоци на европските корисници на Фејсбук во Соединетите Држави без доволно да ги заштити од надзор на податоци во стилот на Вашингтон.

Тоа е најголемата казна наметната според водечкиот закон за приватност, Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR) и доаѓа пред петгодишнината од примената на законот на 25 мај, пишува Politico.

Луксембург претходно го казни Амазон со 746 милиони евра, а ирскиот регулатор исто така изрече четири казни против платформите на Мета Фејсбук, Инстаграм и WhatsApp кои се движат од 405 милиони до 225 милиони евра во последните две години.

Оваа комисија рече дека Мета користи Стандардни договорни клаузули (SCC) како правен инструмент за префрлање на податоците во САД и „не се осврна на ризиците за основните права и слободи“ на европските корисници на Фејсбук.
Во 2020 година, Европскиот суд на правдата го укина договорот ЕУ-САД за протокот на податоци, познат како Штит на приватност, поради стравувањата од надзор од страна на американските разузнавачки служби. Во истата пресуда, највисокиот суд на ЕУ, исто така, ги заостри условите за користење на SCC, друга правна алатка широко користена од компаниите за пренос на лични податоци во САД.

Мета – како и другите меѓународни компании – продолжи да се потпира на споменатиот правен инструмент додека европските и американските претставници се мачеа да состават нов аранжман за проток на податоци.

ЕУ и САД го финализираат новиот договор за проток на податоци, кој би можел да биде готов уште во јули и да се применува до октомври. Мета има рок до 12 октомври да престане да се потпира на ПКС за своите трансфери.

Американскиот технолошки гигант претходно предупреди дека ако биде принуден да престане да користи SCC без соодветен договор за алтернативен проток на податоци, може да ги исклучи услугите како Facebook и Instagram во Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK