Кина успешно лансираше два сателита во вселената

kina
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Кина успешно лансираше два сателита во вселената
Сателитите беа лансирани од ракетниот носач Long March 2C од космодромот Jiujiuen во северозападна Кина во неделата во 16:00 часот по пекинг време, по што влегоа во предвидените орбити, јавува China Media Group (CMG).
Тоа беше 474-та мисија за лансирање на ракетниот носач од серијата Long March. Во вселената беше испратен и сателит за научниот експеримент Luođija-2.

Macau Science 1 се состои од близнаци сателити. Сателитот А носи опрема како што е магнетометар со висока прецизност за откривање на магнетните полиња на Земјата. Сателитот Б е опремен, меѓу другото, со детектор на честички со висока енергија и уред за соларни рендгенски зраци за собирање податоци за вселената.

Macau Science 1 има способност да ги надополни резултатите од истражувањето постигнати од сателитите European Swarm и првиот кинески сеизмолошко-електромагнетен сателит Zhangheng 1. Таквата комбинација придонесува за посеопфатно разбирање на магнетните полиња и просторната средина на ниски географски широчини на Земјата , како и полесно следење на Јужноатлантската аномалија (САА).

Macau Science 1 е првата вселенска сателитска програма развиена во соработка меѓу Кина и Макао, објави кинеската Национална вселенска администрација.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK