–>

„Сезона на глуварките“ на Блаже Миневски објавена на хрватски јазик

„Сезона-на-глуварките-на-Блаже-Миневски-објавена-на-хрватски-јазик.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Книгата раскази „Сезона на глуварките“ од Блаже Миневски излезе на хрватски јазик во издание на „Тим пресс“ од Загреб.

Преводот од македонски на хрватски е на Томислав Ровичанец, кој го има напишано и поговорот за ова издание.

Расказите се преведени со поддршка на Европската преведувачка мрежа „ Традуки“.

Како што стои во најавата на хрватскиот издавач, станува збор за антологиска проза на универзален автор, не затоа што истовремено пишува романи, раскази, драми и есеи, не затоа што неговата проза спојува историски, психолошки и политички состојби, туку затоа што е повеќеслојна и со мноштво пораки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK