–>

Отворена поставка на дела од Ѓорѓи Чулаковски Ѓото во КИЦ Битола

Отворена-поставка-на-дела-од-Ѓорѓи-Чулаковски-Ѓото-во-КИЦ.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Со синоќешното отворање на поставката на дел од творечкиот опус во КИЦ Битола, на познатиот битолски и македонски ликовен уметник Ѓорѓи Чулаковски Ѓото, насловена како „Симболи и нови контексти – графичкото творештво на инспирација за екфрастичка поезија“ се реализира една благородна иницијатива за трајно отстапување и поставување на дела од овој голем и признат македонски графичар во поставка која ќе биде достапна за јавноста.

Благодарение на отвореноста на неговата сопруга Верица Чулаковска, која се јавува и како куратор на изложбата, КИЦ Битола со поддршка на Министерство за култура го реализира овој проект од национално значење.

Ова воедно претставува и гест на паметење и почит, кој уметникот кој е по потекло од Битола, иако неговите дела ги украсуваат галериите на речиси сите светски метрополи. На отворањето пристутни беа ликовни уметници, дел и негови ученици, членовите на Битолскиот книжевен круг кои инспирирани од нелата на Ѓото создадоа поезија, како и бројни гости.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK