Став

Груевски: Ова со потпишувањето на договорот со ФРОНТЕКС на “НАЈЧИСТ” македонски јазик, разбирам дека е некаква кампања за некоја следна одстапка на национален план

Ова со потпишувањето на договорот со ФРОНТЕКС на “НАЈЧИСТ” македонски јазик, разбирам дека е некаква кампања за некоја следна одстапка на национален план, со која треба да ни се набилда егото дека поразите и капитулациите […]

Даниловски: Земјава добро се справи со корона кризата - МИА
Став

Др. Даниловски: Полека, но сигурно, ковидот отстапува пред моќниот одбранбен систем на Човекот

ВО ПОТРАГА ПО ФЕНИКСОТ Полека, но сигурно, ковидот отстапува пред моќниот одбранбен систем на Човекот. По којзнае кој пат, еден микро-предатор, по своето „телесно“ устројство наоѓајќи се на самата граница меѓу живото и неживото, доживува […]

Став

Груевски: Не плукај по нешто со што утре можеби ќе бидеш горд на истото

Не плукај по нешто со што утре можеби ќе бидеш горд на истото. Ќе ти биде непријатно! Оваа соопштение на владата денес за изградбата и отворањето на втората фабрика на Кемет Електроникс, со задоволство ме […]

Колумни

Проф. Цицонков: Штедење енергија: Топлинска изолација на зградите – ЗАДОЛЖИТЕЛНО!

Во текот на енергетската криза, која трае од минатата година, а ќе трае и понатаму, едно од најчестите прашања овие недели е како да се грееме и ќе имаме ли доволно електрична енергија (и за […]

Став

Тамара Јованов: Во какафонијата на социјалните мрежи деновиве, потона една многу важна најава

Во какафонијата на социјалните мрежи деновиве, потона една многу важна најава: ПРИВАТИЗИРАЊЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ ДОМОВИ и разноразни кратења на трошоци во училиштата, најавени површно, без детали (затоа што е многу веројатно да се застрашувачки)! Еден […]

Став

Проф. Цицонков: Ем плаќаме парно, ем плаќаме плус за струја за греење

Денес гледам на јавните медиуми разговор со граѓани кои се жалат дека се приклучени на топлификационен систем (парно греење), а деновиве во системот не пуштаат греење иако наутро и навечер е многу студено. Заради тоа, […]

Став

Ивор Мицковски: Вака слабокрвен, апатичен и корумпиран народ не ни заслужува ништо подобро

Општина Центар ќе дозволи изградба на втора висококатница кај Холидеј Ин, Карпош ги блокира спортските сали за клубовите и децата, затоа што во Советот го блокираат од градење на висококатница. Тоа што е индикативно и […]

Став

Зоран Јовановски: Да имаа СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ нормални редовни средби за важни прашања, еден куп работи во Македонија ќе беа многу, многу поинакви!

Од осамостојувањето наваму, да имаа СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ нормални редовни средби за важни прашања, еден куп работи во Македонија ќе беа многу, многу поинакви! Можда доаѓа време кога мнозинството гласачи во земјава ќе почне да […]

Став

Солза Грчева: Бугарите, како и секогаш, на погрешната страна на историјата

Многу луѓе ги врзуваат надежите за Македонија со денешните парламентарни избори во Бугарија. Грешка! Кој и да победи таму, политиката кон Македонија ќе се движи во рамките “глуп, поглуп, најглуп”. Зошто? Затоа што од соседна […]

Колумни

Не бетонизација на градот Скопје, туку …

Во минатото уште во времето на СФРЈ во Македонија имаше голема градежна оператива, големи градежни претпријатија: Пелагонија, Бетон, Гранит, Маврово, Илинден и други. Имаше интензивна изградба во земјата, најмногу во Скопје, но и надвор од […]