Колумни

Отстрелот на амбасадорот Наумовски – пишува Горан Момироски

Еден месец по отстрелот на 57 диви свињи во резерватот Јасен во македонската јавност повторно се случува отстрел. Овој пат на “политички дивеч”, на македонски амбасадор во САД, акредитиран од страна на претседателот на САД […]

Колумни

Кој ја бојкотирал посетата на министерката Шекеринска на САД!?

„Тажна страна на овој скандал е што се распосла на отворена меѓународна сцена при една ваква важна посета, прва официјална на САД по многу години изолација на државата. Во момент кога силно се лобира за […]

Колумни

Ширењето и етаблирањето на христијанството во доцноантичко Скупи и неговата околина (1)

Ширењето на христијанството во Македонија започнало со мисионерско патување на апостолот Павле[1]. Кон средината на I век тој престојувал неколку пати во Македонија, каде што го проповедал христијанството меѓу локалното население. Првата посета на Македонија […]

Колумни

Где си Тричко, стара п…о – пишува Горан Момироски

Посветено на сите поранешни и идни жртви на Бранко Тричковски Со мало задоцнување ми пренесоа дека некогаш “големиот” Бранко Тричковски потрошил дел од твоето драгоцено време на гледање и коментирање на емисијата на “груевистичкото зло” […]

Колумни

Зошто е името безбедносно прашање – пишува Горан Момироски

Британскиот амбасадор во Македонија Чарлс Гарет е интелигентен дипломат од кариера кој што точно знаел какви последици ќе предизвика неговата последна изјава. Неговото тврдење дека прашањето за името е централно регионално безбедносно прашање бездруго не […]

Колумни

ХЕРОИНАТА БАБА ПАРА ГРДАНОВСКА ОД ИЛИНДЕНСКО КРУШЕВО

Ретки се, во светската историја на револуциите, да се истакнат и жени-старици. И нашата Илинденска револуцијa не останала “сиромашна” од еден таков лик. Тоа е баба Пара Грдановска. За жал, речиси,и никаде , со ништо […]

Колумни

Нова колумна од професорката Ванковска – “Македонија или НАТО? #Сега кажи!”

“Ноторен спин е дека членството во НАТО носи безбедност! Настрана што фаќаме страна во момент кога Трамп ја носи орвелијанската Националната стратегија за одбрана (која заговара глобален судир, полош од Студената војна). Воената безбедност на […]