Лукаревска за МИА: Мерките ги дадоа очекуваните ефекти, позитивен тренд има и во наплатата на даноците - МИА
Интервјуа

Лукаревска за МИА: Мерките ги дадоа очекуваните ефекти, позитивен тренд има и во наплатата на даноците

Скопје, 20 јуни 2020 () – Економските мерки насочени кон зачувување на работните места и ликвидност на компаниите во корона кризата ги дадоа очекуваните ефекти. Околу 19.500 компании во април и исто толку во мај […]

Интервјуа

Д-р Филип Станковиќ – млад научник од Македонија кој го менува светот на тутунска индустрија

Горд на својата работа, исполнет во меѓународната компанија каде работи, Македонецот Филип Станковиќ раскажува како е да се работи во интернационална средина и да успееш во група со 400 научници кои го менуваат секојдневието на […]

Бизнис

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Македонскиот научник д-р Филип Станковиќ од Скопје е еден од 430те научници во Филип Морис кои работат на истражување и развој на иновативни бездимни производи. Отсекогаш верувал во промени и дека соништата може да се […]

Интервјуа

Интервју со директорката на Американската гимназија, г. Венера Крлиу-Ханџиски

Се ближи крајот на школската година, денот што сите ученици го очекуваат. Што значи тоа за Вас, како директорка на Американската гимназија Скопје? За мене и за целиот тим на Американската гимназија, тоа значи завршеток […]

Ивановски за МИА: Во пост-ковид фазата клучни ќе бидат зелените инвестиции - МИА
Бизнис

Ивановски за МИА : Во пост-ковид фазата клучни ќе бидат зелените инвестиции

Брисел, 25 мај 2020 () – Александар Ивановски, поранешен даночен инспектор во Управата за јавни приходи во Скопје, денеска раководи со секторот за даночна политика во Европската Фискална Конфедерација во Брисел, организација на даночни асоцијации […]

Спасов за МИА: Да ја негуваме традицијата на Кирил и Методиј, да се грижиме повеќе за македонскиот јазик - МИА
Интервјуа

Спасов за МИА : Да ја негуваме традицијата на Кирил и Методиј, да се грижиме повеќе за македонскиот јазик

Скопје, 24 мај 2020 () – Денеска го одбележуваме 24 Мај, Денот на сесловенските просветители и учители или Ден на светите солунски браќа Кирил и Методиј, основачите на првата словенска азбука – глаголицата. За тоа […]

Јовановска: И покрај вонредната состојба охрабруваат податоците на работодавачите за слободни работни места - МИА
Бизнис

Јовановска: И покрај вонредната состојба охрабруваат податоците на работодавачите за слободни работни места

Скопје, 10 мај 2020 () – Директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска во интервју за вели дека бројот на невработени во март и април бележи зголемување што беше очекувано, но оти охрабруваат податоците за […]

Бизнис

Интервју со Проф. Др. Димитар Ковачевски професор на Универзитетот Американ Колеџ Скопје

Какви и колкави негативни ефекти има кризата предизвикана од вирусот COVID-19? На каков начин таа влијае врз луѓето и работењето на компаниите? Вирусот COVID-19 предизвика исклучително силна, и без преседан здравствена и економска криза која […]

Стевановиќ за МИА: Ризикот од наплив на голем број новоинфицирани од Ковид-19 е поминат - МИА
Интервјуа

Стевановиќ за МИА: Ризикот од наплив на голем број новоинфицирани од Ковид-19 е поминат

Скопје, 6 мај 2020 () – Мислам дека веќе сме во период кога ризикот од наплив на голем број новоинфицирани пациенти го поминавме, но тоа не значи дека не треба и понатаму да се придржуваме […]

Клеменс Која за МИА: Жените, децата, лицата со попреченост, маргинализираните и раселените најпогодени од коронарестрикциите - МИА
Интервјуа

Клеменс Која за МИА: Жените, децата, лицата со попреченост, маргинализираните и раселените најпогодени од коронарестрикциите

Скопје, 3 мај 2020 () – Рестрикциите кои што произлегоа од состојбата со коронавирусот имаат влијание врз сите, но тоа е повеќе изразено кај некои групи на граѓани. Меѓу најранливите се жените, децата, лицата со […]