Информации

На денешен ден

14 септември 2021 1262.- Силите на кастилијанскиот крал Алфонсо X ел Сабио го зазедоа пристаништето Кадис на брегот на Атлантскиот Океан, со што ја завршија петвековната маварска окупација на градот. 1321.- Умре италијанскиот писател, филозоф […]

Информации

На денешен ден

13 септември 2021  1506.- Умре италијанскиот сликар и гравер Андреа Мантења кој ги изработил величенствените фрески во црквите на еремите во Падова и во дворецот во Мантова, урнати во Втората светска војна. 1592.- Умре францускиот писател и […]

Информации

На денешен ден

12 септември 2021  1494.- Роден е францускиот крал Франсоа Први. Во текот на владеењето од 1515 до смртта во 1547 година се обидуваше да стане римско-германски цар, што во 1519 година му успеа на неговиот лут противник […]

Информации

На денешен ден

11 септември 2021  1524.- Роден е францускиот писател Пјер де Ронсар, француски писател од времето на ренесансата, водач на поетската школа „Плејада“. Главни негови збирки се „Оди“, „Химни“, „Елегии“ и други. Умрел на 27 декември 1585 […]

Информации

На денешен ден

10 септември 2021  1526.- Турската војска под команда на султанот Сулејман Први по победата над Унгарците во Мохачката битка, успеа да го заземе Будим, кој стана седиште на Будимскиот пашалак, провинција на Османлиското царство во наредните 150 години. […]

Информации

На денешен ден

9 септември 2021 1087.- Умре англискиот крал Вилијам Први, наречен Вилијам Освојувачот, кој пред доаѓањето на престолот во 1066 година беше нормански војвода. Тој е првиот нормански крал на Англија, творец на англискиот феудализам. Како англиски монарх ги […]

Информации

На денешен ден

8 септември 2021  1157.- Роден е англискиот крал Ричард Први Плантагенет “Лавско срце”, херој на средновековната легенда и еден од водачите во Третата крстоносна војна, кој владееше од 1189 до неговата смрт во 1199 година. 1380.- Големиот московски кнез […]

Информации

На денешен ден

7 септември 2021  1533.- Родена е англиската кралица Елизабета Прва, ќерка на кралот Хенри Осми и неговата втора жена Ане Болен. Во текот на 45-годишното владеење Елизабета Прва успешно ги консолидира внатрешните прилики и одлучувачки придонесе […]

Информации

На денешен ден

6 септември 2021  1522.- Шпанскиот морепловец Хуан Себастијан дел Кано прв ја обиколи Земјата враќајќи се во Шпанија со бродот “Викторија” со само 18 морнари. Со тоа тој ја заврши експедицијата започната во 1519 година. Експедицијата […]

Информации

На денешен ден

5 септември 2021 1568.- Роден е Томазо Кампанела, италијански филозоф, доминиканец. Во делото “Сончева држава”, напишано по примерот на Платон и на Томас Мор го изложи своето сфаќање за идеално општествено уредување како еден вид социјалистичка република. […]