Во првиот квартал со автобуси превезени околу 13 милиони патници

avtobusi
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Вкупниот број превезени патници во патничкиот патен превоз во првите три месеци од годинава изнесува 12 995 илјади и во однос на истиот период лани е зголемен за 24.2 %, соопшти Државниот завод за статистика.

Според видот на превозот, бројот на превезените патници во градскиот превоз е зголемен за 34.6 %, во приградскиот превоз за 12.1 %, во меѓуградскиот превоз за 15.8 %, а во меѓународниот превоз за 37.6 %.

Во првото тримесечје од 2023 година, во однос на истиот период од 2022, вкупниот број патнички километри во патниот патнички превоз е зголемен за 9.5 %. Според видот на превозот, бројот на патничките километри во градскиот превоз е зголемен за 8.1 %, во приградскиот превоз е намален за 0.2 %, во меѓуградскиот превоз е зголемен за 22.5 %, а во меѓународниот превоз зголемувањето изнесува 7.6 %.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK