–>

Иван Костиќ на СЕФФ 2023: Дигитализацијата и иновативните производи во фокусот на работењето на Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп

04
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Генералниот менаџер на Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп се обрати на четвртиот панел на годинашниот Форум насловен: „Глобални трендови и деловни можности“

Пред неколку дена во хотелот DoubleTree by Hilton во Скопје се одржa Третата годишна меѓународна конференција на Министерството за финансии под името Скопски економски и финансиски форум – СЕФФ 2023. Фокусот на овогодинешниот форум насловен „Европска интеграција и економски просперитет“ беше ставен на забрзувањето на европската интеграција на Западен Балкан.

Во рамките на четвртиот панел на Форумот насловен „Глобални трендови и деловни можности“ се дискутираше како Европската и регионалната интеграција влијаат врз одлуките и работењето на деловниот сектор во државата. Учесници на панелот на воден од Академик Абдулменаф Беџети беа Менди Ќура – Претседател на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, Трајан Ангелоски – Претседател на Сојузот на стопански комори, Анета Антова Пешева – Претседателка на Собранието на МАСИТ – Стопанска комора за ИКТ, Драган Давитков – Претседател на Одборот на директори на АмЧам, Анета Димовска – Mенаџер во Стопанската комора на Северна Македонија и Иван Костиќ – Генерален менаџер на Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп.

Во фокусот на панелот беа Идентификувањето и инкорпорирањето на новите деловни можности – преку иновативни идеи, решавање на новите прашања, надминување на поделбите и зајакнување на регионалната соработка, која е од витално значење за продлабочувањето на интеграцијата во ЕУ.

Генералниот менаџер на Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп, Иван Костиќ се осврна на развојот и работењето на компанијата, која е лидер во тутунската индустрија.

„Претставувам компанија која што е јавно приватно партнерство и би сакал да споделам нешто во врска со оваа соработка. Партнерството беше формирано пред девет години меѓу Филип Морис Интернешнел и Тутунски комбинат Прилеп и секако имаше подеми и падови, но гордо можам да кажам се работи за соработка која за двете страни носи позитивни резултати и која се развива и еволуира со текот на време. Тутунскиот комбинат оваа година одбележува 150 години јубилеј и можете само да замислите со каква експертиза и знаење се одликува. Се работи за компанија со голема традиција, искуство и одлични производствени капацитети. Од друга страна Филип Морис е глобален лидер на полето на технолошките иновации на пазарот. Спојувањето на двете компании донесе само позитивни работи“.

Генералниот менаџер на ФМТКП спомена и дека компанијата почнала веќе со остварување на своите следни цели.

„Следната одредница што ја постигнавме во ова партнерство се однесува на извозот и многу сме горди што оваа година почнавме со извоз на готов производ. За да се почне со извоз во оваа индустрија е потребно време и сите овие одлуки моравме да ги донесеме во период на различни предизвици, кои ги имавме во последните неколку години. За сето ова да стане реалност, потребна е регулаторна стабилност и овие регулативи и норми се посебно важни во тутунската индустрија, посебно во однос на европските регулативи. Во моментов станува збор за извоз од Прилеп до шест држави од Западниот Балкан и Источна Европа, а до крајот на годината ќе извезуваме и во Европската унија“, посочи Костиќ.

Костиќ во рамките на четвртиот панел на СЕФФ нагласи две клучни точки во иновативното работење на ФМТКП и ги охрабри македонските компании да не ги ограничуваат иновациите и да работат строго во согласност со европските регулативи.

„Во однос на иновациите што ги донесе лидерот во тутунската индустрија Филип Морис, сакам да ја истакнам дигитализацијата и посебно онлајн продажбата и сакам да напоменам дека оваа година целосно се префрливме на е-нарачки и комплетно дигитално комуницираме во процесот на малопродажба. Ова беше речиси незамисливо дека може да се спроведе насекаде и само покажува дека е возможно и дека тоа го сакаат деловните партнери. Втората работа се иновациите што ги носи компанијата и воведувањето на научно докажаните алтернативни тутунски производи, кои беа препознаени и признаени од МАНУ пред две години и дека ова само дополнително ја зголемува можноста луѓето да изберат подобри алтернативи. Компаниите не треба се ограничуваат во поглед на иновациите и дигитализацијата, напротив, треба да ги прифатат и спроведат, а истите треба целосно треба да бидат усогласени со европските регулативи. Од тој аспект, сакам да ги охрабрам компаниите и веќе можам да потврдам дека на ова поле има напредок и волја, а работите изгледаат ветувачки и во поглед на инфраструктурата“, истакна Костиќ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK